Ondertoezichtstelling & uithuisplaatsing
Als in uw gezin ernstige opvoedingsproblemen voorkomen, kan de kinderrechter besluiten dat uw gezin verplicht hulp krijgt bij het opvoeden van uw kind(eren).
Ondertoezichtstelling
Een mogelijke kinderbeschermingsmaatregel is de ondertoezichtstelling (OTS). De Raad voor de Kinderbescherming kan de kinderrechter verzoeken om een ondertoezichtstelling uit te spreken. Hiervoor is vereist dat de ontwikkeling van uw kind ernstig in gevaar is.
De kinderrechter besluit of een ondertoezichtstelling noodzakelijk is. Hij wil daarbij ook uw mening als ouders horen. Wanneer uw kind 12 jaar of ouder is, zal de rechter ook naar zijn/haar mening vragen. Als de kinderrechter de ondertoezichtstelling uitspreekt geeft hij Bureau Jeugdzorg of een andere landelijke instelling voor (gezins)voogdij opdracht om de maatregel uit te voeren. Uw gezin krijgt dan begeleiding van een gezinsvoogd.
Beperking gezag
Een ondertoezichtstelling is een beschermingsmaatregel waarbij uw gezag over uw kinderen wordt beperkt. De ondertoezichtstelling leidt er niet toe dat u het gezag over uw kinderen kwijtraakt.
De gezinsvoogd gaat u helpen om de situatie waarin uw kinderen opgroeien en zich ontwikkelen te verbeteren. U blijft als ouders verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van uw kinderen. Belangrijke beslissingen ten aanzien van uw kinderen moet u wel eerst met de gezinsvoogd bespreken. De gezinsvoogd kan hierbij een schriftelijke aanwijzing geven.
Duur ondertoezichtstelling
De kinderrechter bepaalt hoe lang de ondertoezichtstelling zal worden opgelegd. Een ondertoezichtstelling duurt maximaal 12 maanden. De ondertoezichtstelling kan steeds maximaal met 12 maanden door de rechter worden verlengd tot uw kind de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt.
Uithuisplaatsing
In de meeste gevallen kan uw kind tijdens de ondertoezichtstelling bij u thuis blijven wonen. De Raad voor de Kinderbescherming kan, wanneer dit in het belang van uw kind is, de kinderrechter verzoeken toestemming te geven om uw kind uit huis te plaatsen. U kunt hierbij denken aan plaatsing in een (netwerk)pleeggezin of een centrum voor kinderopvang.
In sommige gevallen loopt een kind onmiddellijk gevaar en moet het kind meteen uit huis geplaatst worden. In dat geval kan de kinderrechter op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming een voorlopige ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing uitspreken zonder dat ouders hiervan tevoren in kennis worden gesteld. De zaak zal dan op een later tijdstip uitgebreid inhoudelijk behandeld worden.
Zitting
Tijdens de zitting wordt het verzoek tot het uitspreken van een ondertoezichtstelling behandeld door de kinderrechter.
In sommige gevallen zal de rechter meteen op de zitting uitspraak doen. Na de zitting zal de kinderrechter zijn beslissing in een beschikking opnemen. Deze beschikking krijgt u (via uw advocaat) toegestuurd.
Indien u het niet eens bent met de uitspraak, kunt u binnen drie maanden hoger beroep instellen bij het Gerechtshof.
Een ondertoezichtstelling en meer in het bijzonder uithuisplaatsing zijn vergaande kinderbeschermingsmaatregelen waarbij het raadzaam is u te laten bijstaan. Bij ons op kantoor bent u daarvoor aan het goede adres.
Bel voor meer informatie met 013-5433162 of mail naar info@vrp-advocaten.nl